Tekniktävling med fokus på äldres behov och robotbygge!

5 maj, 2017

Case från verkligheten och programmering av legorobotar formade dagen när Teknikcollege Örebro län, Alfred Nobel Science park, Robotdalen och Örebro universitet för andra året i rad arrangerade Teknikcolleges teknikvetenskapstävling. I tävlingen deltog elever som går på teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap, på någon av teknikcollegeskolorna Lindeskolan, Alléskolan och Tullängsgymnasiet.

Dagen började med att treorna fick förmiddagen på sig att programmera legorobotar inför eftermiddagens robot-fyrkamp. De tävlade i linjeföljning, labyrint, hämta in pingisbollar och slå ned burkar. Det blev en spännande och klurig tävling med många olika lösningar men laget ”Legolegends” från Lindeskolan vann fyrkampen och erhöll varsin mini-drönare.

På eftermiddagen presenterade tvåorna lösningen på det problem som 82 årige Ingvar hade, vilket visualiserades i en film. Ingvar ville ha ett system som han enkelt kunde använda för att larma och checka in varje dag att han mår bra. Bland produktutvecklingarna fanns många smarta klockor anpassade för målgruppen men segern gick till appen Alfred som ett lag från Tullängsgymnasiet hade tagit fram. Vinnarna utsågs av en jury med representanter från Örebro Universitet, Inkubera, Atlas Copco och Robotdalen. Klassen där vinnarlaget går kommer till hösten få ett intressant studiebesök på Atlas Copco som pris.

Teknikvetenskapstävlingen är ett exempel på bra samarbete mellan både näringsliv, akademi och skolor från olika kommuner. Vi ser alla fram emot att tävlingen blir tradition.

Tack för en fantastisk dag!

Ingvar 82, är mannen bakom det case som eleverna skulle leverera lösningsförslag på.
Här tillsammans med Mia Lindström Örebro universitet och Andreas Blom Teknikcollege.