Örebroinnovation hjälper både hemlösa och miljön

25 maj, 2018

Pressträff – måndag 28 maj kl 13:30 i Alfred Nobel Science Parks lokaler vid Örebro universitet

Innovationen Bshrd kan minska matsvinn
och hjälpa hemlösa – på samma gång

Annika Grälls, initiativtagare till b.shrd. Ansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

15 procent av svenskarna äter inte frukost. För hotellnäringen innebär det att stora mängder mat går till spillo. Nu har Alfred Nobel Science Park – tillsammans med studenter vid Örebro universitet, Örebro Stadsmission, Clarion Collection Hotel Borgen och Knowit Örebro – utvecklat tjänsten Bshrd som gör det möjligt för hotellgäster att skänka sin frukost till välgörenhet.

– Att både minska matsvinn och hjälpa utsatta på samma gång tror jag känns bra för många. Genom att skänka sin frukost kan man både göra gott för miljön, samtidigt som man bidrar till att göra livet bättre för människor som har det svårt, säger Annika Grälls, programansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Annika Grälls fick idén till Bshrd, en förkortning av de engelska orden be shared, under Handelskammarens framtidskonferens Utsikt i höstas. Hon tog kontakt med Pia Liljenroth och Pia Engwall på IT-företaget Knowit i Örebro för att diskutera idén. Knowit nappade på den, vilket blev startskottet till ett projekt där även Stadsmissionen, Clarion Collection Hotel Borgen samt tre studenter på det systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet involverades.

– Vi tyckte det var en rolig idé eftersom den har för avsikt att lösa ett problem och göra världen lite bättre, säger studenten Maximilian Emmerik, som tillsammans med Stanislav Olsson och Kristoffer Kirkerud under handledning av Knowit utvecklat den tekniska plattformen för Bshrd under vårterminen.

Enligt en undersökning väljer omkring 15 procent av svenskarna att inte äta frukost, oavsett om de sover hemma eller på hotell. Många affärsresenärer går direkt till en konferens som startar med kaffe och macka, eller väljer helt enkelt att sova lite längre och hoppar över frukosten.

Hotellen måste dock se till att frukosten räcker till alla gäster, vilket leder till stora mängder matsvinn. Bara i Örebro län handlar det om nästan 700 000 hotellövernattningar varje år.

– Bshrd är webblösning där hotellgästen redan vi incheckningen kan välja att donera sin frukost eller helt enkelt betala för en extra frukost. Ett hotell kan på så vis anpassa mängden mat som lagas och förbinder sig samtidigt att skänka motsvarande slant till välgörenhet, säger Inger Salomonsson, hotelldirektör för Clarion Collection Hotel Borgen, som varit med i projektet för att ge ett hotells perspektiv på kraven.

– Ett innovativt projekt där både miljö och social hållbarhet står i fokus. Minskat matsvinn ger oss möjligheten att mätta hungriga magar, ett win-win-samarbete säger Katarina Åkerling Lindholm.

Prototypen och lösningen för Bshrd har precis blivit färdig och på måndag den 28 maj klockan 13:30 presenteras projektet under en pressträff på Alfred Nobel Science Park. Förutom studenterna deltar även representanter från Alfred Nobel Science Park, Stadsmissionen, Clarion Collection Hotel Borgen och Knowit Örebro vid pressträffen.

Kontaktuppgifter:

Annika Grälls, Alfred Nobel Science Park: 076-845 75 55 / annika@alfrednobelsp.se
Inger Salomonsson, Clarion Collection Hotel Borgen: 070-483 03 71 /inger.salomonsson@choice.se
Katarina Åkerling Lindholm, Örebro Stadsmission: 019-31 31 03 / katarina.lindholm@orebrostadsmission.se  
Pia Liljenroth, Knowit Örebro: 070-299 69 60/Pia.Liljenroth@knowit.se