Nu är det ”Climatarian” som gäller – säger Annika Grälls utifrån området för Mat och måltid

5 mars, 2017

Nu är det ”Climatarian” som gäller!

Om det är något man bör satsa på, som gynnar såväl hälsa som miljö, så bör man bli climatarian, uppmanar Annika Grälls utifrån området för Mat och måltid inom Alfred Nobel Science Park. Att helt enkelt tänka lite mer klimatsmart, utifrån det lilla enskilda perspektivet.

Dagens ämne på vår First Friday var en presentation av vårt nya profil- och kompetensområde, där Måltidslabbet är i fokus. Runt omkring finns ett flertal projekt, samarbeten, kluster och andra satsningar som alla bygger på en hållbar, klimatsmart hantering och utveckling av alternativa livsmedel. En stor fråga är också hur vi kan minska matsvinnet, som idag är tonvis varje år. Detta i sin tur motsvarar naturligtvis enorma förluster rent ekonomiskt.

Vi behöver tänka mer ur ett ”återbruksperspektiv” menar Annika, där sådant som kastas kan bli till en ny ”trend” och där nya produkter kan skapas utifrån ngt gammalt. I ett samhälle, där vi idag vill äta så färsk och nyproducerad mat som möjligt ser vi att konservburken är på intåg igen. Det går inte heller att leva och konsumera som vi gör idag, jorden räcker inte till och vi måste hitta alternativa näringskällor, processer, odlingsmetoder o s v.

Ett hett ämne som det forskas mycket på är insekter som föda, något som än så länge inte är godkänt som livsmedel, men man hoppas på en ändring av detta inom kort.

Vill du veta mer om detta område?
Välkommen att kontakta Annika Grälls: annika@alfrednobelsp.se alt 076 845 75 55