Livsmedel

Produktion, förädling och konsumtion

Området för livsmedel har legat inom området för hälsa och välmående och just i gränslandet mot livsmedel har vi definierat vi det som är till nytta för människor i alla åldrar.

Fokus för livsmedelskedjan har varit att erhålla ny kunskap för att kunna utveckla metoder, processer, produkter och tjänster i syfte att kunna försörja en ökande befolkning med god mat, producerad på ett hållbart sätt samt att bidra till ökad folkhälsa, något som ANSP bidrar med.

Övergripande mål med området har varit att utveckla ett kluster för näringslivet med fokus på måltid. Från näringslivet finns relevanta aktörer såsom: LRF, LRF Konsult, Hushållningssällskapet, Växa, Jordbruksaktuellt, Svea jord&skog, Biototal, Tornum, Frökontrollen, Örebroporten, Lantmännen, ICA, Astrid Lindgrens värld, Billerud Korsnäs m fl. Forskningen på Örebro universitet återfinns inom Grythyttan, måltidsekologer samt AASS. Samarbeten med Green Innovation Park i Uppsala samt Vreta kluster håller på att etableras.

Intresset för mat är mycket stort hos gemene man (85 %), men också för att maten ska bli hållbarare och nyttigare/hälsosammare. ANSP befinner sig i en kontext där man har kunnat verka både regionalt och nationellt. Något som har efterfrågats av regionens företag, då de är medvetna om att tillväxt bara kan ske om marknaden är nationell.

Partners och nätverk

Inom näringslivet har ANSP samverkat med ICA lokalt, men också med ICA gruppen AB, lokala restauranger såsom Nora Bryggerikrog till Årets kock, men också med förädlare såsom Familjen Wallins Mat, DelMat, Lokal AB med fler.

ANSP har medverkat i nätverket SamlaSverige tillsammans med 29 andra aktörer (inkl Science Parks), men har även haft dialoger med Sweden Food Arena. Dialog har förts med AgroÖst avseende de gröna näringarna inom östra Mellansverige. Internationellt har ANSP verkat inom nätverket – Consumers Involvment tillsammans med Finland, Danmark och Nederländerna. Men också tillsammans med Hong Kong Chambers of Commerce in Sweden och Nordic Innovation House in Hongkong.

Svinnovation

Den nya metoden svinnovation hjälper livsmedelsföretag ta vara på sina rester. I pilotstudien räddades kärnmjölk och 250 000 liter gurkspad från att kastas.

Utifrån det faktum att vi slänger ca 25 % av all mat i Sverge, har Alfred Nobel Science Park tillsammans med Vreta Kluster tagit fram metoden Svinnovation.–Metoden utgår från livsmedelsproducerande företag som har någon form av spill eller sidoflöden i sin produktion. Tanken är att metoden ska skapa uppslag och idéer till nya produkter.

Processen testades i skarpt läge med lysande resultat under en pilotstudie i februari i år på Kinda Gurka. Företaget hällde tidigare bort nära 250 000 liter gurkspad varje år – trots att en analys visar på att produkten innehåller nyttiga bakterier. Svinnovationsmetoden tog fram 46 olika förslag för hur gurkspadet kan komma till användning. Därefter fick ägarna till Kinda Gurka välja ut sex förslag som utarbetades till konkreta affärscase.

Svinnovation logga

Årets Kock

Årets Kock är inte bara SM i professionell matlagning, det är också det viktigaste forumet för svensk gastronomi. Där sätts trender som följs av branschen i stort, men också andra branscher eftersom mat är viktigt för till exempel exporten, handeln och besöksnäringen.

Intresset för foodtech – det vill säga brytpunkten mellan mat och tekniska innovationer – växer sig allt större. Därför arrangeras i år satsningen Gastrotech på tävlingen Årets Kock. Tanken är att kombinera kockarnas kunskaper med foodtech för att skapa hållbar mat från växtriket.Här medverkar Annika Grälls för Alfred Nobel Science Parks räkning. Gastrotech kommer att behandla ämnen som framtidens mat, innovationer, svinn och kapital.

Kontakt gällande området för livsmedel: christina@alfrednobelsp.se alt 070 – 619 77 49

Christina Åhlstedt VD +46 (0)70 619 77 49 christina@alfrednobelsp.se