Björn Lagerman, BeeScanning, vann fjolårets pitchtävling och fick ta emot pris från Prins Carl Philip.
Nu står det klart vilka sju foodtechföretag som kommer att göra upp under Food Tech 2020:s stora pitchtävling den 12 mars i Örebro. Snömoln i Norden, BoMill, Leafymade, Mycorena, Mashie FoodTech Solutions, Drupps och Volta Greentech kommer alla att pitcha sina idéer inför juryn, där Prins Carl Philip ingår.
– Ett sjukt relevant forum för oss, säger Leo Wezelius på Volta Greentech.
En av höjdpunkterna under Food Tech, som arrangeras av Alfred Nobel Science Park och Dagens Industri, är pitchtävlingen. Där får innovativa startupbolag presentera sina idéer inför publik och jury. H.K.H Prins Carl Philip kommer, precis som i fjol, att dela ut förstapriset till vinnaren i tävlingen.
– När man ser de tidigare bolag som har pitchat på Food Tech så har det på ett positivt sätt påverkat utvecklingen av bolaget. Man har fått tillgång till kompetens, kapital eller en stor och stabil kund som möjliggjort expansion, export eller annat. Intresset för att få medverka i juryn har redan tidigare varit stort, men har om möjligt ökat än mer i år, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park.
De sju startupbolagen som deltar på pitchtävlingen är:
Leo Wezelius, medgrundare och marknadsföringsansvarig för Volta Greentech AB, ser fram emot pitchtävlingen och han är säker på att stämningen mellan de tävlande bolagen kommer att vara god.
– Jag tror på att ha ett tävlingselement ibland, med en glad underton. Hållbarhet är ju ingen tävling, vi sitter alla i samma båt, men det kan fungera som en motiverande faktor. Bakom scenen är alla hållbarhets-startups jättemåna om att hjälpa varandra. Ofta är de bolagen väldigt värdedrivna, precis som vi är.
Hur kom det sig att ni ville vara med under Food Tech 2020?
– Det är ett sjukt relevant forum för det vi gör. Vi ser att hela matindustrin håller på att genomgå en transformation mot att bli mer hållbar. Förutom att synas och vara en del av den transformationen, så vill vi också nätverka och träffa andra i samma bransch, säger Leo Wezelius.
Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena AB, håller med:
– Vi är ju ett startupbolag inom foodtech, så vi tyckte att Food Tech 2020 och pitchtävlingen var högst relevant för oss. Det är bra att både få visa vad vi gör och samtidigt träffa många intressenter från branschen. Vi hoppas att det leder till att vår teknik och produkt uppmärksammas och får ännu mer spridning.
Läs mer om Food Tech 2020 här.
Text och foto: Jesper Eriksson