Karlskogaföretag utvecklar digitalt lönesystem

14 december, 2020

Bo Jonsson är grundare och löneexpert på MaxPA.

Bo Jonsson utvecklar lönesystemet MaxPA i Karlskoga. Företaget växer – och har nyanställt tre personer.
– Det är lite unikt att vi sitter på utveckling här i Karlskoga där det mest finns industrier, säger grundaren Bo Jonsson.

Alfred Nobel Science Park delar kontorslokaler i Karlskoga med flera innovativa företag. I kontorshotellet finns bland annat företaget PA-utveckling som driver lönesystemet Max PA. Karlskogabon Bo Jonsson grundade företaget tillsammans med kollegan Fredrik Bertilsson.

– Fredrik sitter i Mantorp, och jag i Karlskoga. Vi har kontor i Mjölby också, så när andra företag minskar kontorsytorna har vi två, säger Bo Jonsson.

Nya idéer

På grund av coronapandemin har Bo Jonsson tvingats jobba hemifrån. Innan viruset kom till Sverige använde han kontoret i Karlskoga mycket. I kontorshotellet träffar han andra företagare och kreativa personer som sporrar till nya idéer och infallsvinklar.

Bo Jonsson är företagare i fingerspetsarna, och har ägt eller delägt bolag sedan 1971, med undantag för två år. På 70-talet var han med och tog fram ett lönesystem för dåvarande Televerket, och sedan dess har han jobbat med olika program för personal och löner.

Blir fler i företaget

MaxPA har i dag ungefär 800 kunder, och har under hösten ökat från tre till sex anställda.

– Målsättningen är att systemet ska vara så enkelt som möjligt, att kunderna inte ska behöva använda redovisningsbyrå för annat än bokslut. Vi har många småkunder som frisörer och restauranger, men jobbar med några större företag också, säger Bo Jonsson.

Programmet är byggt helt med öppen källkod, och det enda kunderna behöver är en dator med webbläsare.

– Vi har samma säkerhetssystem som banker har. Det finns inget som är 100 procent säkert, men det ska mycket till om någon ska hacka ett sådant system, säger Bo Jonsson.