Intelligenta system

inom industri, gruvdrift och jordbruk etc

Spetsområdet för intelligenta system kan idag delas in i följande programområden: Internlogistik, Gruva, 3D-printing.

Intelligenta system – system som har kapacitet för datainsamling/styrning av maskiner eller processer och som har förmågan att kommunicera med andra system IoT (Internet of Things). Exempel på intelligenta system är system för fastighetsautomation, gruvmaskinstyrning, hälsorobotik eller liknande. Intelligenta system i olika applikationer är en förutsättning för att kunna applicera Artificiell intelligens (AI).

Från näringslivet har vi med oss viktiga aktörer såsom: Atlas Copco, Siemens, SAAB, Appivo, Hitab, div. restauranger, Lithells, Orcla, Delibake, lantbrukare med flera. Från forskningssidan på Örebro universitet satsar man på detta inom AASS och maskinteknik samt från Grythyttan och måltidsekologer.

”Alfred Nobel Science Park AB har fått stöd för att bilda en innovationsgrupp som ska arbeta med en innovationsidé. Ambitionen med projektet är att utveckla en maskin vi valt att kalla ALBiN – Autonom LastBärare i Närke – som är lätt, har moduler för olika åtgärder och kan produceras till ett attraktivt pris för kunden.”

Ytterligare ett omfattande projekt är AI.MEE, som möjliggör för företag att testa och utveckla sina produkter och lösningar inom AI och autonoma system.

>> Läs mer omAI.MEE här.