Innovativt tänk när boende och personal på Karlsundsgården testar mat från Familjen Wallins

30 september, 2020

Bilden visar en äldre man och en yngre kvinna som sitter ute vid ett bord.

”Man lär sig hela livet, nu får vi sitta ute och prova de här pajerna, det är toppen. Annars håller jag på att lära mig mer om datorer just nu, säger Sten Säflund, 96 år”. Här tillsammans med Maria Eriksson från Karlsundsgården.

Hyresgäster vid vård- och omsorgsboendet, Karlslundsgården testade nyligen en näring- och proteinberikad ost- och skinkpaj. Pajen har producerats av Familjen Wallins Mat. Utöver smaktestet fick boende och personal testa en digital app för att svara på frågor om pajen.

Tack vare uppfinningsrikedom, digitala lösningar, positiv inställning och gynnsamt väder, kunde testet genomföras enligt planerna, trots restriktioner i coronatider.

Bilden visar en korg som hissas upp till en balkong med hjälp av ett snöre.

Innovativ lösning för att få upp smakpajerna till femte våningen vid Karlsundsgården i Örebro.

– Vi hissade upp pajerna i en korg till de testpersoner som befann sig på femte våningen. Där kunde de ta del av allt som hände nere på gården tack vare digital uppkoppling via Teams, storbild på väggen och högtalaranläggning, berättar Annette Gustafsson, koordinator för testbädd Äldre och funktionsnedsatta vid Örebro kommun.

Behovet av näringsberikad mat till äldre är stort, något som företaget Familjen Wallins Mat har uppmärksammat. Företaget tar fram mellanmål och desserter anpassade för målgruppen. Att produkterna dessutom är laktos-, gluten- och sockerfria gör att de passar i stort sett alla.

Bilden visar en kvinna som håller i en plåt med minipajer.

Annette Wallin från Familjen Wallins Mat på väg att servera de pajer som boende och personal vid Karlsundsgården ska testa.

– Forskning visar ju att många äldre får i sig alldeles för lite näring och protein, många gånger för att de äter väldigt små portioner. Tack vara berikade livsmedel i lagom stora portionsförpackningar kan vi bidra till att de får i sig det de behöver, säger Annette Wallin, Familjen Wallins Mat. För oss är det toppen att kunna testa våra produkter hos de kunder som faktiskt ska äta dem, att involvera dem i processen att ta fram den, i det här fallet, bästa pajen, fortsätter Annette.

Fint dukade bord utomhus mötte testdeltagarna som smakade och bedömde pajerna utifrån smak, konsistens och utseende. Svaren noterades sedan på papper eller via det digitala verktyget foodback.nu, framtaget i samarbete mellan företaget Knowit, Familjen Wallins Mat, Alfred Nobel Science Park och studenter vid Örebro universitet. Smak och konsistens fick övergripande betyget ”bra”, även om några önskade lite mer kryddor och smak. Utseendemässig blev bedömningen ”bra eller mycket bra”.

– För oss på Science park är det viktigt att kunna bidra till företagens utveckling genom att i ett tidigt stadium involvera och få feedback av slutanvändarna, säger Ingela Ernestam som är spetsområdesansvarig för Hälsa vid Alfred Nobel Science Park.

– Det här är så uppskattat, både av våra boende och av personalen, både att de får vara med och tycka till och att det blir ett trevligt avbrott i vardagen, säger Maria Eriksson, samordnande sjuksköterska vid Karlslundsgården. Att använda oss av ett digitalt verktyg för bedömning känns naturligt för oss, då vi är ett teknikboende, många av våra boende använder idag olika former av teknik, fortsätter Maria.

För mer information:
Annette Gustafsson, annette.gustafsson@orebro.se alt 070-381 60 99
Ingela Ernestam, ingela@alfrednobelsp.se alt 070-899 06 03