Grythyttan Livsakademi får deltagarna att leverera över förväntan

4 november, 2019

Grythyttan Livsakademi får deltagarna att leverera över förväntan

Fatou stannar upp i kakbaket och berättar entusiastiskt om sin första dag på praktiken vid Karlskoga Hotell.

– Man måste bjuda till om man ska få något tillbaka, säger Fatou och skrattar.

Fatou var väldig bestämd när hon första dagen på sin praktik vid Karlskoga hotell sa att hon aldrig i livet skulle tillreda något med fläsk. Samma dag stod hon och stekte just fläsk och raggmunk i fem timmar. Att det blev en otroligt uppskattad rätt som tog tvärslut, bidrog till känslan av att ”det är när man ger som man får flerfaldigt tillbaka”. Ett exempel på att Fatou verkligen gör ALLT hon kan för att uppnå ett av sina stora mål: att få ett ”riktigt” jobb.

När vi kom till Församlingshemmet i Hällefors strax före lunchtid den här varma höstdagen och kikade in i köket, möttes vi av fyra glada leenden, kliniskt rena bänkar och en underbar doft. På spisen puttade två olika soppor, i ugnen gräddades vackert bröd och flitiga händer rullade kakor. Lägg till två sorters knäcke, hemmagjord sylt och våfflor på det. Allt producerat under förmiddagen samma dag, av deltagarna i projekt Grythyttan Livsakademi. Arrangör för sopplunchen var Svenska Kyrkan, som för det här tillfället hade anlitat projekt Grythyttan Livsakademi för matlagning och service.

En av många lunchgäster serveras rykande het morotssoppa av Aana.

Kyrkoherden vid Hällefors-Hjulsjö församling uttrycker även han sitt gillande och tycker att det är mycket glädjande och roligt att kunna erbjuda lunchgästerna så bra mat och service.

Kompetensförsörjning och personlig utveckling

Grythyttan Livsakademi syftar till att bidra till kompetensförsörjningen inom mat, måltid och besöksnäringen. Samtidigt vill man ge kvinnor med invandrarbakgrund möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden eller upptäcka vad de faktiskt är bra på och därmed kunna utbilda sig inom området. De ges möjlighet att möta andra i samma situation, lära sig nya saker och framför allt komma ut på en riktig arbetsplats, inledningsvis i form av praktik. Karlskoga kommun, som är en av finansiärerna, har gjort ett fantastiskt jobb med att identifiera dessa drivna kvinnor och fått dem att söka till projektet. För många av dem är det en livsresa och en stor utvecklingsprocess, där de lär känna såväl sig själva som samhället och andra människor. Vid Pihlskolan i Hällefors går deltagarna en orienteringskurs två dagar i veckan och får projektets teoretiska del, varvat med praktisk matlagning. En av deltagarna har redan fått jobb, detta kort efter att hon påbörjat sin praktik.

– Det här är en mycket driven grupp kvinnor. Bara det att läraren fick börja med att styra om hela kursupplägget för att de var så otroligt duktiga säger en hel del, berättar Linda-Marie Brandt, biträdande rektor vid Pihlskolan i Hällefors stolt.

Samrawit och Thi samarbetar för lyckad matlagning och service.

– Jag gjorde min första praktikdag i måndags, berättar Samrawit. Jag är på Fazer Norrtull, en stor restaurang med så många trevliga och snälla människor som tar hand om mig. Men det var väldigt nervöst när det kom så mycket gäster, men också väldigt kul, fortsätter Samrawit.

Stort intresse på arbetsmarknaden att ta emot praktikanter

– Det är helt fantastiskt att få se så mycket glädje, intresse och engagemang från de här kvinnorna, säger Monica Thyresjö, projektledare vid Alfred Nobel Science Park. Jag är djupt imponerad över det de tillsammans och var för sig åstadkommer när det gäller personlig och professionell utveckling inom branschen. De företag som tar emot dem som praktikanter kan känna sig lyckligt lottade. Bättre medarbetare kan de inte få, avslutar Monica, som hoppas och tror att det leder till riktiga jobb i förlängningen. Med den positiva attityd och drivna arbetssätt som samtliga i gruppen uppvisar kommer de att bidra till en trevlig och framgångsrik arbetsplats.

Projektet Grythyttan livsakademi är ett projekt finansierat av Tillväxtverket och syftar till att bidra till att tillgodose kompetensförsörjningsbehovet inom Mat&måltid och besöksnäring inom ett antal kommuner i Örebro län. Projektägare är Alfred Nobel Science Park och projektledare är Monica Thyresjö. Deltagarna i projektet är utlandsfödda kvinnor vars försörjning idag är försörjningsstöd. ANSP ägs av Örebro kommun, Karlskoga kommun, Region Örebro län och Örebro Universitet. Projektet har hela tiden en dialog med ORU hur forskningen kan bidra till projektet och därmed till utvecklingen av branschen.

Kontakt: Projektledare Monica Thyresjö, Alfred Nobel Science Park, monica@alfrednobelsp.se alt 070-660 38 90