Food Tech 2020: ”Pitchtävlingen gav kött på benen och trovärdighet”

10 december, 2019

Sju nystartade foodtechbolag – en jury. Nu öppnar anmälan för dig vill vara med och pitcha din idé under Food Tech 2020.
– Det är nyttigt att exponera sig i sådana miljöer och en bra chans att träffa likasinnade och utbyta idéer, säger Hamza Qadoumi som var en av finalisterna i förra årets pitchtävling.

Bilden föreställer Hamza Qadoumi på en scen under Food Tech 2019

Under Food Tech 2019 pitchade Hamza Qadoumi sin affärsidé inför publik och en jury.

Hamza Qadoumi har tillsammans med gamla kurskamrater från KTH de senaste två åren jobbat med att utveckla företaget Ecobloom, som lanserat produkten Ecogarden, ett akvaponiskt växthus i minatyrformat. I odlingsboxen cirkulerar vatten mellan växt och fisk i ett komplett, självförsörjande ekosystem, och det hela styrs med hjälp av en app.

– Att odla egen mat behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Vi har skapat en teknisk lösning som gör det både kul och interaktivt – och dessutom är det ekologiskt hållbart, berättar Hamza Qadoumi.

Han var en av finalisterna som vid Food Tech 2019 fick chans att pitcha sin idé inför publik och en jury, bestående av investerare och branschfolk.

– Det gav kött på benen och trovärdighet, och dessutom är det bra marknadsföring för bolaget att få exponering på det här sättet. Oavsett om man vinner eller inte blir det en morot och en motivation, och jag ser det som ett kvitto på att det man gör är bra. Det var en ära att gå till final, säger Hamza Qadoumi.

Ecobloom är just nu i uppstartsfasen för att börja massproducera sin produkt, och Hamza har precis kommit hem från Kina, där han har besökt de fabriker som tillverkar Ecogarden.

– Nästan fem hundra personer i över 40 länder har förbokat och förköpt produkten. Nästa steg blir att fokusera mer lokalt på både Sverige och Europa.

Skulle du rekommendera andra att söka till pitchtävlingen?

– Absolut, man fyller sin ryggsäck och blir smartare, så jag vill verkligen uppmuntra andra att söka. Man har ingenting att förlora. Food Tech har ett intressant upplägg med kombinationen av föreläsare och själva pitchtävlingen, som var höjdpunkten. Det var bra stämning och ett tillfälle att knyta kontakter, säger Hamza Qadoumi.

Food Tech 2020 är ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och Dagens Industri och äger rum den 12 mars i Örebro konserthus. Anmälan till pitchtävlingen är öppen fram till den 31 januari 2020.

Här kan du anmäla dig till Food Tech och ansöka till pitchtävlingen.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jesper Eriksson