Elever bjuder på rätter under Årets Kock – med bland annat Gråärt och Åkerböna

12 september, 2019

Gråärt och åkerböna tar plats på Årets kock

Elever från Dackeskolan i Mjölby under Årets Kock 2019.

Innovativa livsmedel som gråärt och åkerböna. Och så en forskningsstudie om hur smakupplevelsen påverkas av vad vi vet om maten. Det är ingredienserna när Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park möter besökarna under tävlingen Årets kock den 12-13 september.

Årets kock är Sveriges främsta tävling för professionella kockar – och en mötesplats för alla som arbetar med, eller är intresserade av, mat. I år får besökarna under Årets kock prova innovativa och hälsosamma livsmedel från Östergötland och Örebro län, tillagade av kockelever från en av Sveriges främsta gymnasieutbildningar vid Dackeskolan i Mjölby.

– Vi vill visa att det finns alternativ när det gäller innovativ och hälsosam mat och samtidigt lyfta fram våra lokala livsmedelsproducenter i Östergötland och Örebro län, säger Jesper Lindström, temaledare Mat på Vreta Kluster.

– Årets kock är ett ypperligt tillfälle att visa upp det innovativa utvecklingsarbete som pågår hos livsmedelsproducenterna i våra regioner.

I Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Parks monter kommer besökarna att bjudas på rätter som lättrökt korv på gråärt och hummus av åkerböna. Båda är livsmedel som i dag framför allt används som djurfoder, men som skulle fungera utmärkt som föda. Besökarnas smakupplevelser mäts med en app och ska på sikt bli en del av en forskningsartikel.

Smakmöjligheter för besökarna på Årets Kock.

– Vi vill inte bara bjuda på mat och innovation, utan även lyfta forskningen runt mat, säger Annika Grälls, verksamhetsansvarig Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park. Därför samarbetar vi med en forskare vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som vill studera om smakupplevelsen förändras när man förstår matens hälsoegenskaper.

Deltagandet under Årets kock är ett sätt att lyfta fram nya produkter i jordbruket och visa nya trender på en plats där hela branschen samlas.

– Vi vill driva på utvecklingen, stärka våra företag och samtidigt testa olika digitala sätt att få kunskap om konsumenters upplevelser och beteenden, säger Annika Grälls

– Både Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park driver innovation och affärsutveckling inom de gröna näringarna. Därför samarbetar vi under Årets kock för att lyfta innovationsfrågor och forskning kopplat till mat och livsmedel, säger Jesper Lindström.

För mer information:

Jesper Lindström, temaledare Mat, Vreta Kluster, mobil: 070-899 33 63.

Annika Grälls, verksamhetsansvarig Mat och måltid, Alfred Nobel Science Park, mobil: 076-845 75 55.